menu
  terug naar overzicht

Witbier

Een Witbier is een bovengistend bleek Belgisch tarwebier. meestal met kruiden en 4.3 tot 5.5 Vol% alcohol
A
4.3 - 5.5 % Vol.
4 - 10
9 - 17
1042 - 1045
1008 - 1012
75 - 86 %
4.0 - 6.0 gr/ltr
24A
Bleek tot blond. tweeschijn tot troebel (afhankelijk van de manier van inschenken). Romige. glasplakkende schuimkraag. Hoog koolzuurgehalte
Typisch tarwearoma. Neutraal. maar vaak ook zurig/fruitig. Kruidige geur afkomstig van koriander en de schil van citrusvruchten of andere kruiden. Geen of zeer weinig hoparoma. Diacetyl en DMS horen niet aanwezig te zijn
De basissmaak is zoetig en zurig tot zuur.
De smaak is verfrissend en aangenaam zoetig. met fruitigheid meestal van citrus. Naast de tarwesmaak zijn kruiden (citrus. koriander. maar ook andere kruiden) duidelijk waarneembaar. maar mogen niet overheersen. Een lichte hopbitterheid kan aanwezig zijn. maar mag de verfrissende smaak van de kruiden niet in de weg zitten. Soms wordt een lichte (melk) zurigheid waargenomen. Bitterheid van citrusschil. DMS of een zeepsmaak horen niet aanwezig te zijn.
De body is dun tot medium.
Het mondgevoel kan iets samentrekkend en plakkerig zijn. Door de ongemoute tarwe kan een lichte romigheid ontstaan. Verfrissend door het hoge koolzuurgehalte.
De nasmaak is droog. ondanks de body en de romigheid. Daarnaast kruidig (de kruidigheid neemt toe naarmate de smaak meer uitvloeit) en mogelijk zurig.
In tegenstelling tot Weizen worden kruiden toegevoegd en wordt ongemoute tarwe gebruikt en zijn de Kruidnagel en bubblegum banaantjes afwezig
Hoegaarden Wit. Bocq Blanche de Namur. Bavik Wittekerke. St. Feuillien Grisette. IJwit. La Trappe.
download deze stijl als xml