Een Weizen(doppel)bock is van origine een ondergistend typisch Duits donker Weizenbier met 6 tot 8 Vol% alcohol.
D
6.0 - 8.0 % Vol.
40 - 80
10 - 15
1066 - 1080
1015 - 1022
70 - 77 %
5.1 - 8.0 gr/ltr
10C
Koper tot donkerbruine kleur. Door de tarwe en de gist is het bier troebel (zeker bij het meeschenken van het gistdepot) tot tweeschijn. Een weelderige. romige schuimkraag is kenmerkend voor dit type bier. Koolzuurgehalte is vrij hoog.
Het biertype heeft naast karameltoetsen de typische weeïge geur van tarwemout. aangevuld met een banaanachtige. kruidige (kruidnagel. vanille) geur van de gebruikte gistsoort. Rijke. bock-achtige meladoinen en mout in combinatie met een krachtige aroma van donker fruit (pruimen. rozijnen of druiven). Matige tot sterke fenolen (meestal vanille en/of kruidnagel). banaanesters horen ook aanwezig te zijn. Matig aroma van alcohol komt vaak voor. Geen hoparoma. diacetyl of DMS
De basissmaak is zoetig. bitterig tot licht zurigheid van de tarwemout (> 50% in de storting).
De smaak is in evenwicht met de geur. Moutig. zoetig. karamelachtige bitterheid en een karamelaccent door de kleurmout. De hopbitterheid is vrij laag. Een complex huwelijk van rijke. bock-achtige meladoinen. donker fruit. kruidige (kruidnagelachtige) fenolen. banaan en/of vanille. en een matige tarwe smaak. De smaak van tarwemout wordt verder versterkt door het overvloedige gebruik van Münchener- en/of Viennamout. Hopbitterheid is laag. Het tarwe-. mout- en gistkarakter domineren het gehemelte. de alcohol helpt de balans in de nasmaak.
De body is redelijk vol. mede door het gebruik van Münchener- of (soms) Viennamout.
Het mondgevoel is iets samentrekkend door de koolzuur. De hoog alcoholische soorten zijn enigszins alcoholwarmend.
De nasmaak heeft een zoetige weeïgheid. vooral bepaald door de gistsoort. Weinig hopbitterheid waarneembaar in de (na)smaak.
Een Weizen(doppel)bock is in feite een zwaardere versie van een Dunkelweizen.
Schneider TAP6 Unser Aventinus. Erdinger Pikantus. Michael Plank Dunkler Weizenbock