menu
  terug naar overzicht

Weizen

Een Weizen is een bovengistend blond Duits tarwebier (zonder toevoeging van kruiden) met 4.5 tot 5.9 Vol% alcohol.
A
4.5 - 5.9 % Vol.
6 - 25
10 - 20
1046 - 1057
1010 - 1014
78 - 84 %
5.5 - 7.5 gr/ltr
10A
De kleur is blond. geel tot amber. Tweeschijn tot troebel (afhankelijk van de manier van inschenken). De gefilterde kristal versie is briljant helder. De forse schuimkraag is romig. glasplakkend en houdt lang stand. Het koolzuurgehalte is zeer hoog.
Typisch tarwearoma. dat omschreven kan worden als lichte tonen van brood en graan; weeïg en zoet-zurig. Karakteristiek aroma van kruiden en fruitige esters afkomstig van de gist. Kruidnagel en banaantjes (4VG) zijn vrijwel altijd aanwezig. daarnaast komt ook nootmuskaat voor. Een hoparoma is vrijwel afwezig; het is subtiel en fijn van karakter indien wel aanwezig. Geen diacetyl of DMS. Vanille. esters of een lichte zuurheid van tarwe. zijn acceptabel en kunnen de complexiteit verhogen. maar mogen niet overheersen.
De basissmaak is zoetig tot zoet. bitterig. soms zurig.
De smaak wordt gekenmerkt door banaan en kruidnagel (weinig tot medium sterk. afkomstig van de gist) en aangenaam zoetig. Soms is een zeer lichte vanille of ester smaak aanwezig; maar nooit dominant. en in balans met de kruidnagel / banaan. De smaak wordt gecompleteerd door een zachte tarwe smaak (brood. graan). Een hopsmaak is niet of nauwelijks aanwezig. en de hopbitterheid is (zeer) laag. Een zurige citrusachtige smaak (afkomstig van de gist en het hoge koolzuurgas gehalte en tarwe) wordt vaak waargenomen. Het totale smaakpalet is rond en smaakvol. Geen diacetyl en DMS.
De body is dun tot medium. maar kan hoger lijken door de gist (in suspensie).
Het mondgevoel is plakkerig door de restsuikers. samentrekkend door het hoge koolzuurgehalte. en los/romig door het tarwekarakter. Levendig (licht mousserend) door het hoge koolzuurgasgehalte
De nasmaak is droog. ondanks de aanwezige restsuikers.
In tegenstelling tot Witbier worden geen kruiden toegevoegd en wordt gemoute tarwe gebruikt.
Schneider Original. Paulaner. Weihenstephan. Michael Plank
download deze stijl als xml