Een Tripel is een bovengistend complex blond Belgisch biertype met 7.5 tot 9.5 Vol% alcohol.
C
7.5 - 9.5 % Vol.
10 - 24
20 - 40
1075 - 1085
1008 - 1014
73 - 90 %
5.5 - 7.0 gr/ltr
26C
Blond tot goud. Helder (tweeschijn is toegestaan). Stevige. stabiele. romige schuimkraag. Koolzuurgehalte is hoog.
Complex met kruidige. fruitige en (niet scherpe) alcoholische aroma's. Duidelijk hoparoma. maar niet overheersend. Licht mout karakter. Fruitigheid loopt uiteen van citrusachtig. banaanachtig tot ander fruit. maar neigt nooit naar oplosmiddelachtige esters. Kruidige fenolen afkomstig van de gist (kruidig. peperig. kruidnagelachtig) zijn waarneembaar. maar mogen niet overheersen. Toevoeging van kruiden (vooral koriander) komt vaak voor. maar is niet vereist. Mooie balans tussen gistkarakter. hop. mout en alcohol. Niets mag overheersen.
De basissmaak is zoetig. bitterig tot bitter.
Samenspel van kruidige. fruitige en alcoholische smaken. ondersteund door een zachte moutigheid. Hopbitterheid gemiddeld tot hoog. en goed in balans met de moutigheid en zoetheid.
Door het gebruik van tot 25% suiker heeft de tripel weinig body voor zijn hoge alcoholpercentage
Het mondgevoel is soepel. alcoholwarmend en met veel koolzuurprikkeling. Een beetje plakkerigheid is toegestaan
Esters. kruidigheid en moutigheid komen ook in de nasmaak voor. Door het hoge koolzuurgehalte is de nasmaak droog tot licht zoetig en redelijk bitter
Droger en meer koolzuur dan Barley Wine. In vergelijking met Sterke Blonde moutiger. nadruk ligt meer op fenolen dan op esters