menu
  terug naar overzicht

Sterke Blonde

Een Sterke Blonde is een complex blond Belgisch biertype met 7.5 -10.5 Vol% alcohol.
C
7.5 - 10.5 % Vol.
6 - 13
22 - 35
1070 - 1095
1005 - 1016
77 - 93 %
6.5 - 8.5 gr/ltr
25C
Lichtblond tot goudgeel. Helder (tweeschijn is toegestaan). Grote. stabiele schuimkraag. Koolzuurgehalte is hoog tot zeer hoog.
Complex met kruidige. fruitige en (niet scherpe) alcoholische aroma's. Fruitaroma's doen denken aan appel. peer of citrusfruit. Banaanaroma's en oplosmiddelachtige esters zijn niet gewenst. Licht kruidig (peperig of kruidnagelachtig) door hogere alcoholen en nevenproducten die tijdens de gisting zijn ontstaan. Alcoholaroma's zijn zacht en niet overheersend. Hoparoma is vaak aanwezig. maar nooit overheersend. Dryhopping is niet gebruikelijk. Licht moutig. Aroma's van donkere of gebrande mouten horen niet in een sterke blonde. Licht tot neutraal moutig. DMS kan aanwezig zijn maar mag niet overheersen.
De basissmaak is droog tot licht zoetig. bitterig tot bitter.
Samenspel van kruidige. fruitige en alcoholische smaken. ondersteund door een zachte moutigheid. Fruitigheid doet denken aan appel. peer of citrusfruit. Hopbitterheid is medium en is goed in balans met de moutigheid. Laag tot gemiddeld kruidig/fenolisch. geproduceerd door de gist. Geen donkere of gebrande mouten. oplosmiddelachtige smaken of diacetyl.
Relatief weinig body.
Droog. samentrekkend mondgevoel met veel koolzuurprikkeling door gebruik van grote hoeveelheid suiker. een lage pH en een hoog koolzuurgehalte.
Licht moutig. fruitig (peer. appel of citrus). bitterig. Droog uitlopend door het hoge koolzuurgehalte.
Droger en hoger koolzuur dan Tripel.
Duvel. Lucifer. Brigand. Brand Zwaar Blond. Delvaux (De Kroon Neerijse).
download deze stijl als xml