menu
  terug naar overzicht

Sterk Vlaams Bruin

Een sterke Vlaamse Bruine is een bovengistend. typisch Belgisch versnijbier met de karakteristieke zurige geur en smaak door de spontane melkzuurvergisting. vaak afkomstig uit de houten vaten die gebruikt worden voor de nagisting en rijping. Het alcoholgehalte van een Sterke Vlaamse Bruine bedraagt 7.5 – 8.5 Vol%.
D
7.5 - 8.5 % Vol.
50 - 80
15 - 30
1065 - 1090
1012 - 1018
75 - 85 %
5.0 - 6.5 gr/ltr
23C
Kleur (donker) koper tot donkerbruin. Tweeschijn tot helder. Romige schuimkraag. inzakkend tot blijvend laagje
Complexe combinatie van fruitige esters en een rijk moutkarakter. Esters doen denken aan rozijnen. pruimen. vijgen. ·zwarte bessen of pruimen. Het moutkarakter doet denken aan karamel. Toffee. melassesiroop of chocolade zijn ook mogelijk. Kruidigheid kunnen in kleine hoeveelheden voor complexiteit zorgen. De zeer complexe geur heeft de typische rinzigheid van melkzuur. samen met houttoetsen en rozijnachtige fruitigheid. Het (melk)zurig aroma kan iets toenemen met de leeftijd. maar de zurigheid mag niet uitgroeien tot een merkbaar azijnzuur/azijnkarakter. Hoparoma is afwezig. Diacetyl kan als aanvullend aroma soms iets worden waargenomen
De basissmaak is zurig tot zuur. zoetig. bitterig.
Complexe moutigheid met fruitige smaken en een licht karamelkarakter. Fruitigheid omvat gewoonlijk donker fruit. zoals rozijnen. pruimen. vijgen. dadels. zwarte bessen of pruimen. Een licht moutig karakter van karamel. toffee. melassesiroop of chocolade is ook algemeen. De zuurheid wordt vaak sterker in gerijpte versies. samen met iets sherry-achtig karakter. wat resulteert in een zout-zurig profiel. De zuurheid moet niet uitgroeien tot een merkbaar azijnzuur/azijn karakter. Hopsmaak is zwak. Diacetyl kan in zeer gering hoeveelheden worden waargenomen
De body is medium vol. het bier is zeker doordrinkbaar. Zwak alcoholwarmend
Het mondgevoel is wat zurig samentrekkend. iets plakkerig en alcoholwarmend. Koolzuurgehalte is duidelijk aanwezig
De nasmaak is uitnodigend en zeer complex: zoetig. fruitig. houtige toetsen. De zurigheid vloeit lang uit.
Een van de traditionele versnijbieren in België. Door de zurigheid kan het lang bewaard worden. Lange rijping en het mengen van jong en oud bier gebeurt regelmatig. wat bijdraagt aan de zachtheid en complexiteit en balans zonder een hard zuur karakter. Een dieper moutkarakter onderscheidt deze bieren van het Vlaams rood bier.
Liefmans Goudenband. Oerbier (De Dolle Brouwers). Petrus Oud Bruin (Brouwerij de Brabandere). Ichtegem’s Oud Bruin (Brouwerij Strubbe)
download deze stijl als xml