menu
  terug naar overzicht

Speciale Belge

Een Speciale Belge is een bovengistend amberkleurig Belgisch biertype met 4.5 tot 5.5 Vol% alcohol.
A
5.0 - 5.5 % Vol.
22 - 31
15 - 23
1046 - 1055
1010 - 1016
76 - 84 %
3.7 - 6.0 gr/ltr
24B
Goud tot amber tot licht koper. Helder. Inzakkende schuimkraag tot blijvend laagje. Koolzuurgehalte is gemiddeld.
Matig sterk moutig aroma. lichte hopgeur en matig sterke fruitigheid Het moutkarakter is toast/biscuit-achtig. Het lichte hopkarakter (bloemig of licht kruidig) kan in beperkte mate aangevuld worden met peperige. kruidige fenolen. Er kan een lichte peer/sinaasappel fruitigheid aanwezig zijn. maar dit mag het neutrale moutig/hoppige karakter niet beïnvloeden; de aroma’s dienen in balans te zijn. Soms gistig. soms zwak karamel. Diacetyl hoort niet aanwezig te zijn.
De basissmaak is zoetig. bitterig tot bitter.
Zacht moutig. bitterig. licht zoetig. Daarnaast een lichte fruitigheid. mogelijk van peer of sinaasappel. maar minder sterk dan bij de zwaardere Belgische Ales. De zoetheid is zacht moutig. met een lichte toast/biscuit/noten smaak. Een hopsmaak is niet of nauwelijks aanwezig. De hopbitterheid is matig tot laag. en kan worden aangevuld door peperige fenolen. Er is een mooie balans tussen mout. bitter zoet en de overige fruitige/kruidige componenten.
De body is dun tot medium.
Het mondgevoel is droog tot plakkend. Een alcoholwarmend mondgevoel kan in lichte mate voorkomen. De koolzuurprikkeling is matig sterk.
De nasmaak is redelijk droog tot zoetig. In geval van droog wordt de hopbitterheid geleidelijk sterker.
Minder droog en meer esters in vergelijking met Alt. Verschil met Britse en Amerikaanse Pale Ales wordt grotendeels bepaald door de giststam en de gebruikte hopsoorten.
De Koninck. Palm. Vieux Temps. Budels Batavier. Bass Pale Ale. Special De Ryck
download deze stijl als xml