menu
  terug naar overzicht

Session India Pale Ale

Een Session India Pale Ale is een licht alcoholische versie van een IPA (USA of GB) dus ook bovengistend. Hopbitter. complex. goud tot amberkleuring biertype met 2.5 tot 5.0 Vol% alcohol. Bieren met meer dan 5 vol% alcohol worden niet tot de session bieren gerekend.
A
2.5 - 5.0 % Vol.
8 - 24
35 - 50
1030 - 1045
1003 - 1011
75 - 90 %
- gr/ltr
Blond. goud tot amberkleuring. Helder (tweeschijn is toegestaan). Schuim is ongelijkmatig. schuimstabiliteit inzakkend tot een blijvend laagje of ringetje. Koolzuurgehalte is normaal tot tamelijk hoog.
Hoparoma’s. afkomstig van allerlei soorten hop. horen duidelijk aanwezig te zijn. maar vaak iets minder sterk als bij (Amerikaanse) IPA’s. Het hopkarakter is bloemig. kruidig. doorgaans fruitig. citrus. grapefruit. Dryhopping wordt vaak toegepast. Moutaroma's zijn doorgaans aanwezig. maar niet vereist. Fruitigheid (van de gist) is toegestaan. maar mag niet overheersen.
De basissmaak is matig bitter tot zeer bitter.
Hopsmaak hoort aanwezig te zijn. hopbitterheid is middelmatig tot hoog. De hopsmaken moeten overeenkomen met het hoparoma (bloemig. citrus of fruitig). De moutsmaken zijn op de achtergrond aanwezig en ondersteunen de hopsmaak en -bitterheid. De nadruk ligt op de hopsmaak. maar een moutsmaak hoort duidelijk in de achtergrond aanwezig te zijn.
De body is dun tot medium.
Het mondgevoel is droog. niet (hop)samentrekkend of wrang.
Complex. droog. Lange. bittere uitloop. maar niet scherp of hard-bitter.
Ondanks het relatief lage alcohol percentage heeft het bier een complex hoppig karakter en een redelijke body.
Session IPA van brouwerij Brand. Grolsch. Vedett. Kees
download deze stijl als xml