menu
  terug naar overzicht

Scotch Ale

Een Scotch Ale is een bovengistend. (tamelijk) zwaar. donker volmoutig biertype met een complexe smaak en een alcoholwarmend mondgevoel. Het alcoholgehalte bedraagt tussen de 6.5 en 8.6 Vol%.
D
6.5 - 8.6 % Vol.
40 - 80
25 - 50
1065 - 1090
1015 - 1025
69 - 80 %
3.7 - 5.6 gr/ltr
17C
Amber kleurig tot donker koper/bruin. Helder tot briljant uiterlijk. Ongelijkmatige tot romige schuimkraag. Koolzuurgehalte is normaal
Karamel. sterk moutige geur. Zoetige. vaak kruidige geur. Licht nootachtig. soms een rokerige geur. Karamellisatie wordt vaak verward met diacetyl. diacetyl mag iets aanwezig zijn. maar mag niet overheersen. Lage tot matige hoeveelheid esters en hogere alcoholen zijn vaak aanwezig in zwaardere versies. De hopgeur is laag
De basissmaak is zoet. bitterig.
De smaak is vol en zoet. karamelmoutig en fruitig. bitterig. Alcoholisch. Soms kruiden of andere toevoegingen. Hop en kruidigheid In balans met de moutigheid. Rijk moutig met een (voornamelijk in sterkere versies) vaak waarneembare karamellisatie. Hints van gebrande mout of rooksmaak kunnen aanwezig zijn. soms met een nootachtig karakter dat kan uitvloeien in de nasmaak. Hopsmaken en bitterheid zijn medium-laag. moutindruk domineren. Diacetyl is niet of minimaal aanwezig. hoewel de karamellisatie vaak verward wordt met diacetylvorming. Lage tot matige esters en hogere alcoholen zijn meestal herkenbaar. Esters geven indrukken van pruimen. rozijnen of gedroogde vruchten.
De body is tamelijk vol. het is een degustatiebier. Redelijk alcoholwarmend.
Het mondgevoel is plakkend en alcoholwarmend en in evenwicht met de moutige zoetheid. Koolzuurgehalte is medium en de restsuikers zijn waarneembaar.
De nasmaak is karamel moutig. bitterig. kruidig en uitvloeiend.
De kruidigheid van een Scotch Ale komt voort uit het gebruik van diverse mogelijke soorten kruiden. waaronder koriander. gagel. zoethout. jeneverbes. gember. sinaasappelschil.
Gordon Highland Scotch Ale. Traquair House Ale.: Canaster (Glazen Toren). McEwan's Scotch Ale.
download deze stijl als xml