menu
  terug naar overzicht

Schwarzbier

Schwarzbier is een donker Duits ondergistend bier waarin de zachte geroosterde moutsmaken in balans zijn met een matige hopbitterheid.
B
4.6 - 5.2 % Vol.
50 - 115
22 - 30
1046 - 1052
1010 - 1016
77 - 77 %
3.0 - 5.4 gr/ltr
8B
Donker tot zeer donker bruin. maar nooit echt zwart. Sprankelend helder met een blijvende. beige schuimkraag.
Lichte tot medium moutgeur van geroosterde mout (nooit de geur van hard gebrande mout). Moutaroma's zijn ook afkomstig van Münchener mout en karamelmout. Een matige hopgeur. Eventueel iets zwavelig door de gisting op lage temperatuur.
Zoetig. bitterig tot bitter.
Licht tot matig zoetige moutsmaak. komend van Münchener mout. karamelmout en geroosterde moutsoorten. Er kan door de geroosterde mout een chocoladetoets voorkomen die doorzet tot in de nasmaak. Een lichte tot matige hopsmaak is mogelijk.
Dun tot medium.
Een matige tot vrij sterke koolzuurprikkeling. Zacht. zonder samentrekkende effecten ondanks het gebruik van geroosterde mouten.
De nasmaak van hopbitterheid en geroosterde mouten en karamelmout blijft lang hangen. Tamelijk droog.
Schwarzbier komt traditioneel uit het oostelijk deel van Duitsland. In vergelijking met de Münchener Dunkel is een Schwarzbier donkerder van kleur. droger in de smaak en heeft het duidelijk een meer gebrande moutsmaak (maar niet zo sterk als bij een Porter). Schwarzbier lijkt tussen een Pilsener en een Porter in te zitten. Schwarzbier heeft minder restsuikers dan een Münchener Dunkles.
Köstritzer Schwarzbier. Schwarzer Steiger. Kulmbacher Mönchshof Kloster Schwarzbier. De Beijerd Schwarzbier. Einbecker Schwarzbier.
download deze stijl als xml