menu
  terug naar overzicht

Saison

Een Saison is een bovengistend blond Belgisch biertype met een kruidig. citrusachtig karakter en 5.5 tot 6.7 Vol% alcohol
A
4.5 - 6.5 % Vol.
10 - 20
20 - 45
1035 - 1053
1002 - 1012
85 - 100 %
6.5 - 8.0 gr/ltr
25B
De kleur is blond tot goudkleurig. De helderheid is tweeschijn tot helder. De schuimkraag is romig. glasplakkend. Het koolzuurgehalte varieert van laag tot zeer hoog.
Een Saison heeft een bloemige. citrusachtige hopgeur. Daarnaast kan er een kenmerkend muf. kelderachtig aroma aanwezig zijn (afkomstig van Dupont gist. vaak ook gebruikt door andere Saison brouwers). Kruiden kunnen aanwezig zijn en de complexiteit verhogen. maar mogen de balans niet verstoren. Een licht zurig aroma wordt soms ook waargenomen. maar mag de andere eigenschappen niet overheersen. Een Saison heeft een licht moutig karakter. Diacetyl hoort niet aanwezig te zijn.
De basissmaak is bitter. droog tot licht zoetig. soms iets zurig.
De smaak is zacht moutig. fruitig (citrus) en kruidig. Ook een typisch muf. kelderachtig karakter kan worden waargenomen. afhankelijk van de gebruikte gist. Alcohol is laag tot gemiddeld aanwezig in de smaak. Kruiden en een lichte zuurheid kunnen aanwezig zijn. maar mogen het ‘aardse’ karakter niet aantasten. Een Saison heeft een hoge vergistingsgraad en is droog tot licht zoetig. De hopbitterheid is duidelijk aanwezig. zeker in combinatie met de hoge vergistingsgraad. Hogere alcoholen. oplosmiddelen en diacetyl mogen niet aanwezig zijn.
De body is dun.
Het mondgevoel kan samentrekkend zijn door de hoge vergistingsgraad. de zuurgraad. en het vaak hoge koolzuurgehalte. De alcohol veroorzaakt een licht warmend mondgevoel. Verfrissend.
De nasmaak is zeer droog (door de hoge vergistingsgraad). fruitig (citrus) en soms kruidig of muf. De bitterheid blijft lang hangen.
Soms een iets zurig. scherp en muf karakter. maar geen spontane vergisting.
Dupont. Blaugies/Hill Farmstead. la Vermontoise. Maximus Saison 5. Saison De Silly. Oedipus Mannenliefde.
download deze stijl als xml