menu
  terug naar overzicht

Pale Ale (GB)

Een Pale Ale (GB) is een bovengistend amberkleurig Engels bier met 4.5 – 5.6 % alcohol.
A
4.5 - 5.6 % Vol.
15 - 30
30 - 45
1044 - 1049
1010 - 1015
69 - 73 %
3.5 - 4.7 gr/ltr
11C
Goud tot amber. Helder (tweeschijn is toegestaan). Ongelijkmatige. vaak dunne schuimkraag door het lage koolzuurgehalte.
Matig sterk hoparoma. traditioneel van typische Engelse variëteiten. maar andere worden ook gebruikt. Daarnaast een medium tot medium sterke moutgeur. vaak samen met karamel tonen. Medium laag tot medium hoog fruitige esters. Soms zwavelig. Diacetyl is normaal niet aanwezig.
De basissmaak is bitter tot zeer bitter. zoetig tot zoet. soms zoutig (door mineralen uit het brouwwater).
Hoppig. fruitig. licht moutig. Vaak ook licht karamel. Het matig sterke hopkarakter (bloemig. kruidig. aards. harsig). is afkomstig van typisch Engelse variëteiten (maar Europese en Amerikaanse variëteiten worden ook gebruikt). De hopsmaak en bitterheid mogen de moutige smaken niet domineren. Ook moutige smaken als noot en biscuit kunnen aanwezig zijn. De fruitigheid is licht tot medium. soms van peer of banaan. Soms zwavelig. Diacetyl is normaal niet aanwezig.
De body is medium.
Het mondgevoel is plakkerig. harsig. Het koolzuurgehalte is laag tot gemiddeld. voor op fles afgevulde Pale Ales ligt dit vaak hoger. Zwaardere versies kunnen een licht alcoholwarmend mondgevoel hebben.
De nasmaak is droog (zeker bij water met een hoog sulfaatgehalte). bitter. moutig en complex. Een mooi samenspel tussen hop- en moutsmaken.
Een Pale Ale (GB) is iets voller en alcoholischer en soms ook bitterder dan een (Ordinary of Best) Bitter. Dit type wordt ook wel Strong Bitter genoemd
Young’s Special. Shepard Neame Spitfire
download deze stijl als xml