menu
  terug naar overzicht

Oatmeal Stout

Een zeer donker bovengistend bier met geroosterde moutigheid en de karakteristieke vettige zoetheid van haver(mout). Door de haver vol van body.
B
4.5 - 5.5 % Vol.
50 - 165
20 - 40
1045 - 1065
1010 - 1018
70 - 76 %
4.0 - 6.0 gr/ltr
16B
Bruin tot zwart. met een vaste romige beige schuimkraag. Normaal helder maar kan een tweeschijn hebben.
Aroma van mild geroosterd graan. cacao. meestal met een zacht koffie-achtig karakter. Weinig fruitig. zwak hoparoma. De haver kan ook in de geur doorkomen (noten. graan. aards).
(Mout) bitterig en zoetig tot zoet.
Een zwak tot matig zoetige smaak met haver en geroosterd graan duidelijk aanwezig. Door de haver ontstaat een nootachtige. aardse smaak. Weinig hopbitter. vooral moutig. Weinig esters.
Medium tot vol.
Viskeus. mondklevend. vettig door haver en matig tot veel koolzuur
Karamelachtig. droppig. (melk)chocolade.
Past tussen de Irish Dry Stout en Milk Stout in. Is zoeter dan de Irish Dry Stout maar droger dan de Milk Stout. De typische zachtheid en vettigheid van haver is goed waarneembaar. Oatmeal Stout doet wel wat denken aan koffie met room of melkchocolade. Vol van body door havermout. en niet door lactose zoals bij een Milk stout.
Samuel Smith Oatmeal Stout. Young’s Oatmeal Stout. St. Ambroise Oatmeal Stout. Goose Island Oatmeal Stout
download deze stijl als xml