menu
  terug naar overzicht

New England IPA (NEIPA)

Een New England IPA NEIPA is een Amerikaanse IPA, bovengistend, met intense fruit-smaken en - geuren door dry hopping, Een dunne body en relatief weinig bitterheid. Het meest afwijkend van de traditionele Amerikaanse IPA is de bitterheid, de NEIPA is veel minder bitter. De fruitige hopsmaak staat erg op de voorgrond. Deze stijl vindt zijn oorsprong in het noordoosten van de Verenigde Staten.
A
4.5 - 6.5 % Vol.
7 - 17
20 - 40
1050 - 1070
1010 - 1015
75 - 88 %
- gr/ltr
21B
De kleur varieert van lichtgeel (stro) tot koper. Helderheid: tweeschijn tot ondoorzichtig. Er mogen geen zwevende deeltjes in voorkomen. Het schuim is wit en erg stabiel. Het koolzuurgehalte is matig tot medium.
Zeer prominent hoparoma (citrus, bloemig, steenfruit (abrikoos, perzik, mango), tropisch fruit (meloen) zonder dat het grassig of kruidig wordt. Gebruikt worden moderne Amerikaanse of New World hopsoorten. Meestal ge-dry-hopped. Meer fruitig hoparoma dan Engelse en Amerikaanse IPA's. Mout geur op de achtergrond moet aanwezig zijn, soms met lichte broodachtige zoetheid, Romigheid, boterachtigheid of zurigheid in de geur is niet toegestaan. Het alcohol karakter moet op de achtergrond blijven.
De basissmaak is zoetig en bitterig,
Hopsmaak (fruitigheid) is sterk tot zeer sterk en komt overeen met eigenschappen zoals onder “Geurassociaties” beschreven (nadruk op fruit, met rijp tropisch fruit, steenfruit, en daarnaast citrus). De hopbitterheid is laag en wordt vaak gemaskeerd door de body. De moutsmaak hoort laag tot gemiddeld te zijn. enige karamel- of toast-achtige smaken zijn acceptabel. Geen of weinig restsuikers maar kan wel dextrines bevatten die een vollere smaak geven en daardoor meer body. Lactose is niet is toegestaan (geeft een milkshake IPA).
De body is medium tot vol.
NEIPA is zacht in de mond, heeft matige tot medium koolzuur prikkeling, is niet hard astringent door hop. Een licht alcoholisch karakter is toegestaan Het bier mag niet mondklevend of plakkerig zijn
Ook in de nasmaak is het hoparoma dominant. De hopbitterheid mag ook in de nasmaak niet sterk aanwezig zijn. De nasmaak is droog tot zoetig. Alcohol blijft op de achtergrond in de nasmaak.
Minder hopbitter in de smaak en duidelijk hoppiger, fruitiger in de geur dan de Engelse en Amerikaanse IPA’s. Sappiger duidt op de indruk van fruitsap of vers rijp (topisch) fruit. De tweeschijn tot troebel is typisch.
Jopen Blurred Lines; 100W Orchestra of Angels; Van Moll Dream Catcher Frontaal: Juice Punch V2
download deze stijl als xml