Münchener Dunkles is een ondergistend. gefilterd bier. gebrouwen met veel Münchener mout. waardoor het rijk van smaak is.
B
4.5 - 5.5 % Vol.
40 - 80
20 - 25
1048 - 1056
1010 - 1016
71 - 74 %
4.4 - 4.7 gr/ltr
8A
Diep koper tot donkerbruin. vaak met rood tinten. Romige licht beige schuimkraag. Meestal helder.
Zoetig. broodachtig aroma door het gebruik van Münchener mout. Toetsen van chocolade. noten en karamel mogen er in voorkomen. Op de achtergrond fijne hopgeuren van edele aromahopsoorten.
Zoetig tot zoet. bitterig (soms iets zoutig door hard brouwwater).
De smaak wordt gedomineerd door het rijke en complexe van Münchener mout die ook doet denken aan broodsmaak. Matig zoet. met eventueel milde karamel- en toastsmaken. Hopsmaak blijft op de achtergrond. de mout is overheersend. Een schoon ondergistend karakter.
Medium tot vol.
Soms iets plakkerig. matige koolzuurprikkeling. zwak samentrekkend van alle donkere mouten.
Moutig. maar de moutigheid neemt af en wordt gevolgd door hoppigheid.
Münchener Dunkles lijkt op een Duitse Doppelbock maar is minder sterk van smaak en minder zwaar van alcohol. Het is minder gebrand en zoeter dan Schwarzbier.
Ayinger Altbairisch Dunkel. Hacker-Pschorr Münchner Dunkel. Paulaner Alt Münchener Dunkel. Weltenburger Kloster Barock-Dunkel. Ettaler Kloster Dunkel. Hofbräu Dunkel. König Ludwig Dunkel.