menu
  terug naar overzicht

Kriek Lambiek

(Oude) Kriek Lambiek is een bier dat ontstaat door kersen aan Lambiek van spontane vergisting. toe te voegen.
B
5.0 - 6.5 % Vol.
6 - 40
15 - 24
1045 - 1059
1000 - 1010
75 - 99 %
4.0 - 6.0 gr/ltr
23F
Kriek is een rood tot donkerbruin bier. waarbij de kleur van het fruit sterk medebepalend is. De kleurintensiteit kan afnemen met de leeftijd van het bier. Het bier is helder maar mag ten gevolge van het fruit ook tweeschijn hebben. Het schuim van de oude kriek is fijn. vaak met de kleur van het fruit. De schuimkraag zakt in tot een blijvend ringetje.
De kersen en de tannine of amandel zijn duidelijk aanwezig boven het complexe uitgangsbier. Oude Lambiek heeft ook grondachtige geuren. dierlijke aroma’s (paardendeken. geitachtig) en het aroma van hooi. Geen hopgeur.
Zurig tot zeer zuur. licht zoetig. bitterig. Matig tot veel koolzuur.
De kersen geven een jonge kriek nog zoetigheid maar dat verdwijnt met de tijd. Er blijft een zurige tot zure smaak over met genoemde complexe componenten
Dun tot medium.
Samentrekkend. soms wrang en metaalachtig.
Droog. fruitig en zuur tot zeer zuur.
Oude Kriek is niet hetzelfde als een kersenbier. Oude Kriek is niet aangezoet en heeft 100% Lambiek als basisbier. Het fruit ligt 3 tot 18 maanden op de lambiek. Na het bottelen rijpt het bier nog minimaal een half jaar op de fles. Het resultaat is een complex verfrissend tarwebier dat zurig overkomt met de smaak van kersen. De complexiteit wordt veroorzaakt door het werken met lambieken met hun spontane vergisting. het fruit en de tannine uit de pitten van de kersen en de rijpingstijden.
Drie Fonteinen. Cantillon. Girardin. Oude Cam Kriek Lambiek. Boon. Oud Beersel. De Cam. Mort Subiet kriek
download deze stijl als xml