menu
  terug naar overzicht

Irish Red Ale

Een Irish Red Ale is een bovengistend zoetig/geroosterd amber tot koperkleurig Iers biertype met 4.0 tot 5.2 Vol% alcohol.
A
4 - 5.2 % Vol.
25 - 40
20 - 30
1036 - 1048
1010 - 1014
75 - 85 %
4.4 - 5.2 gr/ltr
15A
Amber tot (rood)koperkleurig. Helder. Romige. glasplakkende schuimkraag. Het koolzuurgehalte is gemiddeld.
Laag tot gemiddeld mout aroma. vaak karamel. soms ook geroosterd of toffee-achtig. Soms licht fruitig. licht hoppig. Kan een weinig diacetyl bevatten. verder vrij schoon (vooral de ondergistende versie).
De basissmaak is bitter. zoetig. soms iets zoutig.
Karamelmoutige zoetigheid. soms ook licht geroosterd of toffee-achtig. Lage hopbitterheid. normaal geen hopsmaak (licht Engels indien wel aanwezig). Licht fruitig. Medium moutbitterheid door geroosterde mout. wat de totale bitterheidsindruk kan verhogen.
De body is dun tot medium.
Aangenaam ‘glad’ mondgevoel; plakkerig. soms metaalachtig. Medium vergistingsgraad. De koolzuurprikkeling is gemiddeld. Licht alcohol warmend bij de sterkere versies.
Droog tot zoetig. Schoon (vooral in geval van ondergisting). Fruitig. bitterig. soms zeer (mout)bitter.
Irish Red Ale kan diacetyl bevatten. Wordt soms ook ondergistend gebrouwen. Het is de Ierse versie van het Engelse bitter. met een droge nasmaak door de geroosterde mouten.
Murphy’s (Heineken). Guinness. Kilkenny. Beamish Red
download deze stijl als xml