menu
  terug naar overzicht

Irish dry stout

De Irish Dry Stout is een bovengistend erg donker. gebrand. bitter. romig bier.
B
4 - 5 % Vol.
117 - 124
33 - 48
1036 - 1050
1006 - 1010
78 - 80 %
4.5 - 5.5 gr/ltr
15B
Zwart tot donker bruin. helder (soms enige tweeschijn) maar meestal ondoorschijnend bier met een lang staande romige schuimkraag die beige tot bruin van kleur is.
Overheersende gebrande moutgeur met mogelijk een beetje koffie en/of chocolade. Het aroma van donkere mout kan wat zurig overkomen. Fruitigheid en hop aroma’s ontbreken in de geur.
Bitter tot zeer bitter. soms licht zurig en soms iets zoutig.
Een bittere tot zeer bittere gebrande-mout-smaak. mogelijk iets zurig. Dropachtig. droog. Een lichte hopsmaak van Engelse hopsoorten (East Kent Goldings) is toegestaan.
Dun.
Een dun bier met een romig karakter en een matige hoeveelheid koolzuur. Soms licht samentrekkend door de donkere mouten maar moet zeker niet scherp zijn.
Moutbitter (donkere mout) en hopbitter die lang blijven hangen. zeer droog.
Het overheersende aroma en de smaak van donkere mout zijn afkomstig van geroosterde gerst. Er zijn erg weinig restsuikers aanwezig. Er wordt veel hop gebruikt.
Guinness Original Stout. Murphy’s Stout. Jopen Extra Stout. Fuller’s Black Cab Stout.
download deze stijl als xml