menu
  terug naar overzicht

Export Stout

Een Export Stout is een bovengistende. zoetere. zware versie van een Irish Dry Stout (klasse B) met een alcohol percentage van 6.5 tot 8.5 Vol%.
D
6.5 - 8.5 % Vol.
115 - 250
35 - 80
1060 - 1080
1016 - 1024
73 - 84 %
4.09 - 7.0 gr/ltr
16D
Zeer donker bruin tot vrijwel ondoorzichtig zwartbruin. Tweeschijn tot helder.
In de geur overheerst de sterk gebrande mout. Daarbij kenmerken van fruitigheid. zwarte bessen. bittere chocolade. droppigheid. Geroosterde mout aroma's zijn matig tot hoog en kan koffie-indrukken geven. Fruitigheid gemiddeld tot hoog. Sommige versies kunnen een zoete geur of een aroma van zoethout of gedroogd fruit hebben. Het hoparoma is zwak.
Bitter. zoetig en soms iets zurig
De hoofdsmaak is moutbitter gebrand. tamelijk zoetig tot zoet. soms een wat zurige toets door toepassing van de gebrande mout. Geroosterd graan- en moutkarakter is matig tot hoog. hoewel de hardheid van een Irish Dry Stout niet aanwezig is. Export Stout heeft weinig esters en een hoge bitterheid. De geroosterde smaken van donkere mout gaan samen met die van koffie. chocolade. of soms drop. Weinig tot geen hop smaak.
Zoals bij veel zwaardere bieren is ook hier de body tamelijk vol.
Het mondgevoel is plakkerig. metaalachtig en duidelijk alcoholwarmend. Medium koolzuurprikkelend.
De nasmaak kenmerkt zich in een gebrande moutbitterheid met koffie- en soms dropachtige indrukken
Een Export Stout is veel sterker dan een klassieke Irish Dry Stout. In de overige kenmerken lijkt het wel veel op een Irish Dry Stout. Een Export Stout is zwaarder en meer gebrande moutbitter dan een Porter.
Guinness Special Export. van Vollenhoven Extra Stout. Winterstout (Duits & Lauret). Oesterstout (Schelde brouwerij).
download deze stijl als xml