menu
  terug naar overzicht

Dunkelweizen

Dunkelweizen is een bovengistend tarwebier waarvan het recept caramouten bevat. waardoor een donkere kleur en meer karamel / chocolade en zoethout-smaken ontstaan. Het is rijker is dan de gewone weizen. Het kruidige karakter is zeker ook in de Dunkelweizen aanwezig. De hopbitterheid is zoals bij alle klassieke weizens vrij laag.
B
4.3 - 5.6 % Vol.
45 - 80
10 - 15
1044 - 1056
1010 - 1014
70 - 77 %
5.5 - 7.5 gr/ltr
10B
De kleur is van koperachtig tot donkerbruin. De helderheid is afhankelijk van de vermenging van de gist die in de fles aanwezig is. van helder tot tweeschijn. De Dunkelweizen heeft een uitbundige gebroken witte schuimkraag die fijn van structuur is en lang blijft staan.
De kleur is van koperachtig tot donkerbruin. De helderheid is afhankelijk van de vermenging van de gist die in de fles aanwezig is. van helder tot tweeschijn. De Dunkelweizen heeft een uitbundige gebroken witte schuimkraag die fijn van structuur is en lang blijft staan
De Dunkelweizen heeft net als de blonde variant een duidelijke kruidnagelgeur (4VG). maar meestal ook de geur van banaantjes/bubblegum (isoamylacetaat). Daarnaast kan een lichte tot medium karamelmoutgeur aanwezig zijn.
Ook in de smaak komt de kruidnagel en banaantjes door. Daarnaast licht karamelmoutig. zoetig tot zoethoutachtig. In de Dunkelweizen hoort gebrande moutsmaak niet te overheersen. De smaak van tarwemout kan zeker aanwezig zijn
Medium
Zacht zurig met soms wat karamel en/of vanille.
Zacht zurig met soms wat karamel en/of vanille.
De Dunkelweizen onderscheidt zich in kleur van de normale Weizen. maar ook in smaak is het bier breder. ronder en rijker door de toevoeging van donkere mouten
Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel. Ayinger Ur-Weisse. Franziskaner Dunkel Hefe-Weisse. Schneider Weisse OriginalTap 7. Paulaner Dunkel. Hacker-Pschorr Dunkel Weizen
download deze stijl als xml