menu
  terug naar overzicht

Dubbelbo(c)k

Een Dubbelbock is van origine een typisch Duits ondergistend seizoensbier met 7.0 tot 8.0 Vol% alcohol dat ook als bovengistend op de markt is.
D
7.5 - 8.5 % Vol.
50 - 100
20 - 35
1070 - 1085
1016 - 1024
75 - 85 %
4.0 - 5.0 gr/ltr
9A
Diep amber tot donker (rood)bruine kleur. Helder tot briljant helder. Stabiele mousse schuimkraag. Koolzuurgehalte is gemiddeld
Typische karamel-moutgeur is duidelijk aanwezig. soms een herkenbaar aroma van gebrande mout. Weinig hoparoma. Geen diacetyl. Een matig fruitig aspect (pruimen. rozijnen of druiven) kan aanwezig zijn in een donkere versies. Een zeer licht chocoladeachtig aroma kan aanwezig zijn in donkere versies. maar licht geroosterde of karamelaroma's moeten altijd aanwezig zijn.
De basissmaak is zoetig tot zoet. bitterig.
De smaak is in evenwicht met de geur. Bitterige. zoete smaak met duidelijke karameltoetsen. Soms bovengistend met herkenbare esters in de smaak. Zeer rijk en moutig. Donkerder versies zullen door de aanzienlijke hoeveelheid melanoiden iets geroosterd smaken. Een zeer lichte chocoladesmaak is mogelijk. Lichte fruitigheid (pruimen. druiven) is mogelijk. Tamelijk alcoholisch. Hogere alcoholen zijn niet of nauwelijks aanwezig. Hopbitterheid is matig. De meeste versies zijn vrij zoet
De body is medium tot vol
Het mondgevoel is plakkend en alcoholwarmend. Zachte smaak. niet wrang of samentrekkend
De nasmaak is zoet en goed in overeenstemming met de geur en basissmaken: moutig. karamel. iets gebrand met een enigszins uitvloeiende moutbitterheid. Duitse versies zijn voller en zwaarder. en soms iets hoppiger.
De hooggegiste Dubbelbock bieren zijn wat kruidiger met meer esters dan de ondergistende (Duitse) versies.
Paulaner Salvator. Andechs Doppelbock Dunkel. Weihenstephaner Korbinian. Brand dubbelbock
download deze stijl als xml