menu
  terug naar overzicht

Dubbel

Een dubbel abdijbier of trappistenbier is een bovengistend typisch Belgisch. klassiek bier van 6.5 tot 7.5 Vol% alcohol.
D
6.0 - 7.5 % Vol.
40 - 100
20 - 30
1060 - 1072
1008 - 1018
72 - 89 %
5.02 - 7.0 gr/ltr
26B
Kleur (donker) koper. roodbruin tot donkerbruin. Helder. Stabiele mousse schuimkraag. Een dubbel heeft tamelijk veel koolzuur.
Licht gebrand donker moutig. soms iets karamel. chocolade. Matig zoetig (esters). fruitig (banaan. pruim. afhankelijk van de gistsoort). Het hoparoma is hooguit zwak waarneembaar. Complex. rijk moutige zoetheid. hints van chocolade. karamel en / of toast (maar nooit gebrande aroma's). Matige fruitige esters (meestal inclusief rozijnen en pruimen. soms ook gedroogde kersen). Kruidigheid en hogere alcoholen zijn soms herkenbaar. Zwak hoparoma.
De basissmaak is zoetig. bitterig.
De smaak is in evenwicht met de geur: zoetig tot mout bitterig. medium alcoholisch. Soms zijn met kruiden toegevoegd. maar altijd in balans met moutigheid. Complexe. medium-volle moutige zoetheid in de hoofdsmaak. matig droog uitlopend. Complex samenspel van mout. esters. alcohol en fenolen (rozijnensmaken komen vaak voor. kruidnagel-achtige kruidigheid is mogelijk). Hoofdsmaak is altijd in de richting van de mout. Geen diacetyl. Niet zo moutig als een bock.
De body is medium. het bier is doordrinkbaar. Laag alcoholwarmend.
Het mondgevoel is iets plakkerig en iets alcoholwarmend. Koolzuurprikkeling is duidelijk aanwezig.
De nasmaak is (licht) moutig. iets bitter met vaak complexe fruitigheid en kruidigheid. afhankelijk van de gistsoort. Vooral de trappisten dubbel-bieren zijn meer complex in hun (na)smaak.
Een van de meest bekende speciaalbieren in Nederland en België. Minder karamel karakter dan bij een bockbier.
Westmalle Dubbel. Chimay rood. La Trappe Dubbel. Affligem Dubbel. Leffe Bruin. Grimbergen Dubbel.
download deze stijl als xml