menu
  terug naar overzicht

Brut

Een Brut Bier is een bovengistend zeer delicaat. hoog in alcohol. droog. hoppig. geel tot goudkleurig Belgische biertype met 9.0 tot 14.0 Vol% alcohol. Er worden vaak druiven of druivensap toegevoegd. Hierdoor kan het bier ook donker van kleur worden en bij hoog alcohol % in zowel C- als D-klasse passen
C
9.0 - 14.0 % Vol.
10 - 20
10 - 30
1074 - 1106
1006 - 1014
87 - 92 %
8.0 - 10.0 gr/ltr
Geel tot goudkleuring. Helder (iets tweeschijn is toegestaan). Schuim is overvloedig bij inschenken. schuimstabiliteit inzakkend tot een blijvend laagje. Koolzuurgehalte is hoog tot zeer hoog
Licht hoparoma met banaan-. appel- en peeresters. Soms zijn exotische fruit geuren van speciale hopsoorten waarneembaar. Een licht kruid-/specerij karakter komt soms voor. Alcoholaroma’s kunnen worden waargenomen. maar mogen niet scherp zijn. Diacetyl is niet toegestaan.
De basissmaak is bitterig tot bitter. zoetig. zurig.
Complexe esters soms met witte wijnachtige zuren. Hopbitterheid laag tot medium. De frisheid wordt ondersteund door het hoge koolzuurgehalte en de lage pH. Moutsmaken zijn neutraal. Lichte kruidigheid is toegestaan. diacetyl wordt gezien als een afwijking.
Body is dun tot medium.
Het mondgevoel is door CO2 samentrekkend. alcoholwarmend.
Korte. bitter-zurig uitloop. maar niet scherp of hard-bitter. Het bier vloeit droog uit.
Een Brut bier is een sterk en minder bittere versie van een Tripel of Sterk Blond. Sommige zijn gelagerd in grotten en ze zijn door het toepassen van het Méthode Champenoise (remuage en dégorgement) meestal helder. zonder depot. Door het gedeeltelijk toepassen van champagnegist zijn ze meestal erg droog en iets zurig. Dunner van body. droger. zuriger en meer alcoholisch dan een Tripel of Sterke Blonde.
Damme Jeanne. Malheur Brut. Bosteels Deus
download deze stijl als xml