Een Brettanomyces Blond is een bovengistend zeer droog Belgisch blond bier met 5.5 tot 7.0 Vol% alcohol. De hoge gisting wordt met/of door Brettanomyces gist gedaan
A
5.5 - 7.0 % Vol.
15 - 30
35 - 50
1056 - 1064
1006 - 1012
82 - 90 %
6.0 - 7.5 gr/ltr
28A
Amber. helder tot tweeschijn. Romige schuimkraag. Het koolzuurgehalte is gemiddeld.
De geur is hoppig. iets fruitig en soms zurig. Een lichte associatie met de geur van een paardendeken (afkomstig van Brettanomyces) is mogelijk. maar niet overheersend. De leeftijd en soort Brettanomyces gist bepalen of het bier meer fruitig of meer dierlijk-zuur overkomt.
De basissmaak is bitter tot zeer bitter. zurig.
De smaak is bitter tot zeer bitter en zurig (soms zuurder dan een Saison). Een Brettanomyces Blond is zeer droog (veel droger dan Bitter Blond) dankzij de Brettanomyces die is staat is om hogere dextrines te vergisten (een normale bovengist kan dit niet). Licht tot zeer fruitig.
De body is dun
Het mondgevoel is zeer droog en samentrekkend door de koolzuur. hop en Brettanomyces. Matig tot tamelijk veel koolzuurprikkeling.
De hopbitterheid blijft lang hangen en de nasmaak eindigt zeer droog.
Door Brettanomycesvergisting veel droger dan een Bitter Blond. soms zuurder dan een Saison en soms zeer fruitig
Orval. Oersoep God is Goed Brett 45. Green Flash Rayon Vert