Een Bokbier of Bockbier is een typisch Nederland (of Duits) seizoensbier met 6.0 tot 7.5 Vol% alcohol. Oorspronkelijk ondergistend. maar ook in veel bovengistende versies verkrijgbaar
D
6.0 - 7.5 % Vol.
40 - 90
20 - 45
1060 - 1070
1013 - 1019
75 - 85 %
4.5 - 7.0 gr/ltr
5B
Kleur (donker) koper. roodbruin tot donkerbruin. Helder. Stabiele mousse schuimkraag. Koolzuurgehalte is normaal
Typische (licht) zoetige karamelachtig. soms koffie/cacao-achtig aroma is duidelijk aanwezig. Moutig zoetige tot zoete geur. soms licht gebrande moutbitterheid
De basissmaak is zoetig. (mout)bitterig tot bitter.
De smaak is in evenwicht met de geur: licht moutig. zoetig met duidelijke karameltoetsen. Moutbitterheid en iets gebrand. Sommige Bo(c)kbieren zijn tamelijk zoet. Ondergistende en Duitse versies zijn wat droger. In de smaak wordt complexe moutigheid gedomineerd door de rijke smaken van Münchener- en Viennamout. die bijdragen tot melanoiden en geroosterde aroma's. Hopbitterheid is over het algemeen voldoende hoog genoeg om de mout aroma's te ondersteunen. waardoor een beetje zoetheid blijft hangen in de nasmaak. Zuivere smaak. zonder esters of diacetyl. Geen sterke hopsmaak. Geen gebrand of geroosterd karakter. Geen kruiden of andere toevoegingen.
De body is tamelijk vol. maar het bier is wel doordrinkbaar.
Het mondgevoel is wat plakkerig en iets alcoholwarmend. Koolzuurgehalte maakt het bier doordrinkbaar.
De nasmaak is uitnodigend en goed in overeenstemming met de geur en basissmaken: (licht) moutig. karamel. iets gebrand met een enigszins uitvloeiende bitterheid.
Meest bekende en gebrouwen seizoensbier in Nederland.
Einbecker Ur-bock Dunkel. Amstel Bock. Bavaria bokbier. La Trappe Bockbier. Hertog Jan Bockbier