Een Black IPA is een bovengistend diep donkerrood tot zwart bitter bier van Amerikaans origine met 6.0 tot 7.5 Vol% alcohol.
D
6.0 - 7.5 % Vol.
60 - 100
50 - 70
1060 - 1075
1010 - 1020
73 - 83 %
4.5 - 6.5 gr/ltr
21B
Diep donkerrood tot zwart. Helder (tweeschijn is toegestaan). Stevige. stabiele. romige. crèmekleurige schuimkraag. Koolzuurgehalte is normaal tot tamelijk hoog.
Kenmerkend van een Black IPA is het dryhop-aroma. afkomstig van Amerikaanse. Britse of ‘Pacific’ hopsoorten (afkomstig uit Nieuw Zeeland. Australië. Japan of de nieuwe exotische variëteiten uit Amerika zoals Citra). Britse versies hebben een onmiskenbaar Engels hopkarakter en bieren waarin ‘Pacific’ hop wordt gebruikt hebben een exotisch fruit karakter. Koffie. chocolade en gebrande mout zijn minimaal aanwezig in het aroma. maar worden overmeesterd door de hop. Fruitigheid (vooral van donker fruit) is op de achtergrond aanwezig. maar is vaak lastig waar te nemen door het geweld van hoparoma's. Oplosmiddelachtige esteraroma's en diacetyl horen niet in een Black IPA thuis.
De basissmaak is licht zoetig. zeer bitter.
Samenspel van donkere moutsmaken. donker fruit en hop. Oplosmiddelachtige esters zijn niet toegestaan. Geen diacetyl.
Black IPA heeft een medium body.
Het mondgevoel begint iets plakkerig. is daarna opdrogend en eindigt enigszins wrang door de aanwezigheid van veel hop
De nasmaak kenmerkt zich door licht gebrande moutsmaken. soms fruitig. en hopsmaak en -bitterheid. om ten slotte zeer (hop-) bitter te eindigen.
Veel meer hoparoma. meer hopbitter en minder gebrand dan een Stout of Porter.
Emelisse Black IPA. Kermis in de Ale (Bliksem). Imperial Black IPA (Buxton). Black Raven (Thornbridge). Black IPA (Kernel). B- Space Invader (Toccalmatto). Firestone Walker Wookey Jack