menu
  terug naar overzicht

Bière de Garde Ambrée

Bière de Garde is meestal een boven- soms een ondergistend amber tot bruinkleurig bier. gemaakt door Noord-Franse brouwerijen. met 6.5 tot 8.0 Vol% alcohol. Het is voller. zoeter en moutiger dan een Belgische ale.
D
6.0 - 8.0 % Vol.
25 - 50
20 - 30
1060 - 1080
1008 - 1016
77 - 88 %
3.7 - 5.5 gr/ltr
24C
Amber tot bruin. Helder. hoewel tweeschijn voorkomt in ongefilterd bier. Onregelmatig gevormde schuimkraag. meestal wit tot gebroken wit (afhankelijk van bier kleur). ondersteund door vrij hoge carbonisatie.
Prominente moutige zoetheid. vaak met een complex. licht karamelachtig karakter. Weinig tot matige hoeveelheid esters. Licht hoparoma (kan een beetje kruidig zijn). Commerciële versies hebben vaak een wat droog. kelderachtig karakter. Geen diacetyl
De basissmaak is zoetig. bitterig en zwak moutig
Gemiddelde tot hoge moutsmaak vaak met een licht geroosterde. toffee-achtige of karamelachtige zoetheid. Moutsmaken en complexiteit zijn prominenter als bier kleur donkerder is. Lage tot matige hoeveelheid esters en alcoholsmaken. Medium lage hopbitterheid. De balans is altijd in de richting van de mout. Blonde versies hebben iets hogere niveaus van kruidige smaak. afkomstig van de hop en/of de gist.
Body is medium
Het mondgevoel is iets droog tot licht plakkerig. Zacht soepele smaak en goed doordrinkbaar.
De finish is medium-droog en geroosterd-moutig. Alcohol kan wat extra droogheid geven in de afdronk. Wat fruitig. karamelachtig. bitterig.
Bière de Garde is vaak ook een verzamelnaam voor verschillende biertypen van bieren uit Noord Frankrijk. De drie belangrijkste varianten zijn de bruine (brune). de blond (blonde) en de amber (ambrée).
Jenlain Ambrée. La Choulette. CH’TI Ambrée. Jade (amber).
download deze stijl als xml