menu
  terug naar overzicht

Berliner Weisse

Een Berliner Weisse is een bovengistend Duits bleek tarwebier met een melkzure vergisting. Het heeft een droog. zuur en fris karakter en 2.8 tot 3.7 Vol% alcohol.
A
2.8 - 3.7 % Vol.
4 - 8
3 - 8
1028 - 1032
1003 - 1006
75 - 78 %
5 - 6.5 gr/ltr
23A
Bleek tot lichtblond. tweeschijn. Romige tot ongelijkmatige schuimkraag. Zeer hoog koolzuurgehalte.
De geur is dominant zuur. associatie met melkzuur. appelcider. brut champagne. soms milde Brettanomyces. Na verloop van tijd kan een fruitig. bloemig karakter ontstaan. Geen hoparoma. diacetyl of DMS
De basissmaak is zuur.
Een schone melkzuursmaak domineert en kan vrij sterk zijn. Daarnaast is een tarwesmaak (graanachtig. broodachtig) aanwezig. Zeer lage hopbitterheid en hopsmaak. Een milde Brettanomyces of fruitigheid wordt soms waargenomen. Geen diacetyl of DMS.
De body is dun
Het mondgevoel is zeer droog en samentrekkend. Zeer hoge koolzuurprikkeling
De nasmaak is droog en zurig
Minder zuur dan een Lambiek. Door de melkzurige vergisting (Lactobacillus Delbruckii) droger en frisser dan andere tarwebieren
Brlo Berliner Weisse. Schultheiss. Berliner Kindl. Brlo Berliner Weisse. New Glarus Thumbprint Series
download deze stijl als xml