Een Barley Wine is een bovengistend (zeer) zwaar. donker volmoutig biertype met een complexe. zwaar alcoholwarmende smaak. 8.0 tot 12.0 Vol% alcohol.
D
8 - 12 % Vol.
40 - 100
35 - 120
1088 - 1120
1016 - 1030
68 - 85 %
2.6 - 6.4 gr/ltr
12C
Kleur (donker) koper. roodbruin tot donkerbruin. Helder. Inzakkende tot stabiel laagje van een romige schuimkraag. Koolzuurgehalte is normaal.
Volle. zwaar moutige geur. Zoetig. hoppig (soms door dryhopping). complexe. vaak kruidige geur. Complex. met een rijke moutige zoetheid. duidelijk esters en hogere alcoholen en een mogelijke lichte tot matige kruidigheid. Soms karamel. toast en / of broodachtig aroma. De esters zijn matig tot sterk met toetsen van rozijnen. pruimen. gedroogd kersen. vijgen of pruimen
De basissmaak is zoet. (mout)bitter tot sterk bitter
De smaak is vol en complex. Vol. zoet. moutig en (mout) bitterig. Zwaar alcoholisch. Soms toegevoegde kruiden of andere toevoegingen. In balans met de moutigheid. Relatief lage bitterheid voor een bier van deze sterkte. alcohol biedt een zekere balans met de moutigheid. Zoete en volle bieren hebben een hoger bitterheidsniveau.
De body is vol. Sterk alcoholwarmend.
Het mondgevoel is plakkend en alcoholwarmend. Koolzuurgehalte is relatief laag en de restsuikers zijn duidelijk waarneembaar.
De nasmaak is vol en complex: sterk moutig. bitter met vaak complexe kruidigheid.
De Engelse. Amerikaanse en Belgische typen Barley Wines kunnen zich onderscheiden door de geur en smaakeigenschappen van de gebruikte hopsoorten.
Emelisse Barley Wine. De Prael Barleywine. Bommen & Granaten (De Molen). Tommy Double Barrel (Kompaan). Frontaal Barley Bird (Bird Brewery). Blauwe Bijl (De Leckere). Golden Pride (Fuller’s). Robinson’s Old Tom. Bigfoot Ale (Sierra Nevada). Maelstrøm (SNAB Bierbrouwers)