Een Barley Wine is een bovengistend van oorsprong Engels biertype met 8.5 tot 12.0 Vol% alcohol.
C
8.0 - 12.0 % Vol.
40 - 100
35 - 80
1080 - 1120
1018 - 1030
70 - 85 %
2.7 - 6.4 gr/ltr
17D
Goud tot amberkleuring. Helder. tweeschijn is toegestaan. Laag tot middelmatig koolzuurgehalte. De schuimkraag is vaak minder stabiel door het hoge alcoholgehalte.
Sterk moutig. Complexe brood-. toast. honing-. karamel- en/of nootachtige moutaroma's. Middelmatige tot hoge fruitigheid. die vaak doet denken aan gedroogd fruit. Hoppig. soms wordt dryhopping toegepast. Amerikaanse versies hebben een uitgesproken citrus-hopkarakter. In oudere versies kunnen sherry-. wijn- of port-achtige aroma's voorkomen. Iets diacetyl is toegestaan. maar het mag nauwelijks boven de geur- of smaakdrempel uitkomen.
De basissmaak is zoet en bitterig. Amerikaanse versies zijn bitter tot zeer bitter.
Complexe brood-. biscuit-. karamel- en/of nootachtige moutigheid. Moutige zoetheid. bitterig tot bitter. De balans varieert tussen zoetig/moutig en bitter. waarbij bij Amerikaanse versies de bitterheid overheerst. Fruitig. vaak met impressies van gedroogd fruit. Complexe alcoholische smaken. maar nooit branderig. scherp of oplosmiddelachtig. Verouderingssmaken (sherry-. wijn- of portachtig) zijn toegestaan. Iets diacetyl is toegestaan.
Body is zeer vol.
Het mondgevoel is vol. plakkerig en alcoholwarmend. Koolzuurprikkeling is laag niet gewenst
Complexe moutigheid en zoetig tot zoet. maar vaak minder zoet dan de basissmaak. Bitterig. fruitig en alcoholwarmend. maar niet branderig of scherp. Amerikaanse versies zijn bitter en minder complex.
Amerikaanse versies zijn hoppiger. bitterder maar hebben minder complexe moutsmaken dan Engelse versies.
Bush Amber. Kasteel Gouden Tripel. 't IJ Columbus. Grolsch het Kanon. Whitbread Gold Label.De Prael Barleywine